Title Image
gutsen voegen langs rail

Knikmops voor uitgutsen voegen langs tramrail

Bitumenvoegen langs de tramrail hoeven niet langer uitgebroken te worden. Noordzij heeft een apparaat ontwikkeld waarmee voegen gegutst worden. Dit werkt sneller en netter dan het traditionele uitbreken van de voegen. De guts wordt met behulp van een knikmops bediend. Daarom is deze gloednieuwe knikmops recent toegevoegd aan de materieellijn van Noordzij.

Bitumenvoeg verwijderen of verlagen

Een bitumen voeg dient verwijderd of verlaagd te worden wanneer een rail wordt opgelast of wanneer er nieuw asfalt langs een bestaande rail wordt gelegd. Tijdens het oplassen loopt de temperatuur van de rail en bitumen op, waardoor de bitumen weer vloeibaar wordt. Dan bestaat de kans dat de bitumen over de railkop heen loopt het laswerk in. Dit is uiteraard een ongewenste situatie. Door het gutsen van de voeg wordt de bitumen voeg verlaagd. Zo kan de lasser ongestoord onderhoud plegen aan de rail.

 

Om de bitumen voeg te verwijderen voor het oplassen van de rail wordt vaak een kraan ingezet. Deze trekt met een tand de voegvulling langs de rail weg. Het grote nadeel hiervan is dat delen van het asfalt ook beschadigen. Wanneer de voeg na het oplassen weer gevuld wordt zie je de bitumen in de beschadigde stukken asfalt stromen. Daarnaast wordt de andere zijde van de voeg verwarmd en zet uit, waarna het afkoelt. Het resultaat is te zien in deze afbeelding: rommelige voegen. Dit is zonde. Uitgutsen verwijderd alleen wat nodig is. Zo is de voeg ook na het onderhoud weer strak en netjes.

 

Wanneer asfalt langs een rail vernieuwd wordt, dient de voegvulling ook verwijderd te worden. Aangezien dit met grote machines niet nauwkeurig gedaan kan worden zonder de rail te beschadigen, wordt de voegvulling vaak apart verwijderd. Gutsen is dan een snelle een efficiënte manier van het verwijderen van de voegvulling.

Voordelen van gutsen

Het gutsen van de voegen voor het oplassen of opnieuw asfalteren biedt diverse voordelen tegenover het huidige uitbreken van de voegen:

  • Het werkt snel en er is geen afzetting nodig.
  • De tram kan in bedrijf blijven. De knikmops is snel van de rail verwijderd.
  • Strak en net resultaat. De voeg wordt na de werkzaamheden weer afgevuld waardoor de voeg strak en netjes blijft.
  • Duurzaam. De gegutste voegvulling kan namelijk hergebruikt worden om de voeg weer netjes af te vullen.
  • Biedt flexibiliteit. Wanneer de voeg is gegutst hoeft er niet direct opgelast te worden. Dit kan ook dagen of zelfs weken daarna gepland worden. Dit biedt flexibiliteit in planning.

 

Ervaring met voegen langs rail

Noordzij is al jaren marktleider op het gebied van bitumen voegen langs de tramrail. In alle grote steden in Nederland heeft Noordzij bitumen voegen langs de rail gecreëerd. Ze staan bekend als een ervaren partij die kwaliteit levert en flexibel meedenkt. Daarnaast zijn ze het meest innovatieve bedrijf op dit gebied; een unieke railvoegzaagmachine is door Noordzij ontwikkeld om voegen langs de tramrail strak en snel te kunnen zagen. Het vullen van de voegen verzorgen zij met ervaren medewerkers en modern materieel, waardoor kwaliteit gewaarborgd is.

 

Meer informatie over voegen langs rails